Vi tilbyder gratis forsendelse på alle ordrer over 350 kr!

Tøjvask, økonomi og bæredygtighed - hvordan hænger det hele sammen?

Vaskemaskinen er uden tvivl en af de mest ressourcetunge maskiner i husholdningen, og kan mange gange være en økonomisk byrde, hvis man ikke har sat sig ordentligt ind i, hvordan man skal bære sig af med tøjvasken. Det store forbrug af vand og elektricitet, der går i en enkelt vask, er desuden ikke godt for miljøet.

Hos Peached Vintage prøver vi at sprede budskabet om mere bæredygtig og økonomisk mode, hvilket også inkluderer, hvordan du bedst muligt vedligeholder og vasker dit tøj på en planetvenlig måde.

Hvis du stadigvæk ikke er nået til det punkt i livet, hvor du selv skal vaske tøj, kan du tjekke vores blogindlæg ud, hvor vi hjælper dig i gang med, hvordan du vasker dit tøj!

Hvordan vasker man tøj på en bæredygtig måde?

Færre vask

En af de bedste måder at mindske ens aftryk på klimaet gennem vask, er ved at skære ned på hvor tit man smider ens tøj i vaskemaskinen. Det er forskelligt fra tøjdel til tøjdel, om det skal i vasken efter en enkelt dags brug, eller om det kan benyttes hen over flere dage. Det er en selvfølge at undertøj og andet tøj, der let bliver snavset, skal vaskes hyppigt, men tøj som jakker, bukser og sweatshirts kan godt klare at blive brugt flere gange, så længe det ikke har betydelige pletter eller lugter.

Ved at skære ned på antallet af de gange man vasker et stykke tøj, øger man automatisk levetiden af dette, eftersom vaskemaskiner ofte har en negativ effekt på tøjs farve og kvalitet over tid.

Skru ned for vaske- og skyllemiddel

Vaske- og skyllemidler fra tøjvask kan være med til at forårsage vandforurening, som kan have store konsekvenser for vores jord, når vandet fra vaskemaskiner forlader vores hjem. Produktionen af disse midler er også en krævende proces og involverer adskillige kemikalier og syntetiske stoffer.

Folk bruger ofte mere vaskemiddel end der egentlig er brug for, så det kan være en god idé at tjekke efter, om du selv bruger en den rigtige mængde, som der er anvist.

Derudover kan begynde at købe vaskemidler som, som bevidst indeholder færre kemikalier, der kan være skadelige for mennesker og miljø.

Hvor meget vand bruger en vaskemaskine pr vask?

En vaskemaskine bruger i gennemsnit 50 liter vand på en enkelt tøjvask, og ældre maskiner kan bruge helt op til 100 liter. En dansk husholdning har i gennemsnit 300 vask om året, hvilket vil sige, at der gennem tøjvask alene bliver benyttet cirka 22.5 tusinde liter vand om året.

Hvornår skal man skifte vaskemaskine?

Er ens vaskemaskine gået i stykker, vil man i første omgang skulle spørge sig selv, om det giver mening at anskaffe sig en ny maskine frem for at få den gamle repareret. Nogen af grundene til at erhverve sig en ny maskine vil bl.a. være, at:

  • Ens vaskemaskine er mere end 10 år gammel
  • Prisen for reparation overskrider 50% af originalprisen på maskinen

Nyere vaskemaskiner kan i de fleste tilfælde benytte vand og energi mere sparsomt, hvilket gør godt for både klima og pengepung. Stigende elpriser er også endnu en god grund til at kigge efter vaskemaskiner med bedre energimærker.

Hvordan vasker man tøj billigst muligt?

Som svaret til hvordan man vasker tøj på mest bæredygtig måde, er det ligeledes en økonomisk løsning at bruge tøj flere gange, og altså på den måde skære ned på antallet af gange, man vasker tøj.

Derudover er det vigtigt at man har en vaskemaskine, der benytter vand og el på en effektiv måde - altså bør man bl.a. kigge efter en vaskemaskine, der mindst er i energiklasse A.

Hvornår er det billigst at vaske tøj?

Eftersom vaskemaskiner er storforbrugere af strøm og vand, kan det være en god idé at oplyse sig selv om, hvornår priserne på disse er i bund. Ifølge elberegner.dk er der penge at spare, hvis man flytter ens energiforbrug til middagstimerne eller endda om natten, hvilket selvfølgelig stadigvæk afhænger af årstider, elselskab og andre eksterne faktorer.