Vi tilbyder gratis forsendelse på alle ordrer over 350 kr!

Hvordan får man olie af tøj?

 

Man kan være hurtig til at lægge en dødsdom over ens tøj, når der først er kommet oliepletter på, det men der er i virkeligheden nogen tiltag man kan forsøge sig med for at få pletterne fra tøjet.

Proceduren for at fjerne olie og fedtpletter fra tøj er i virkeligheden ikke så kompliceret, og vil i de fleste tilfælde kunne udføres med hjælp fra et par simple husholdningsmidler.

Dog kan tid være en væsentlig faktor, når det kommer til at fjerne de hårdnakkede pletter, så jo før man tager handling jo bedre. Fedt- og oliepletter har desuden vane for at blive mørkere med tiden, så selvom man ved første øjekast ikke kan ane pletten, vil der med høj sandsynlighed være en mørkere plet dagen efter.

Hvordan fjerner man en fedtplet på tøj

Denne artikel er skrevet med fokus på tøj af typiske materiale så som bomuld eller polyester, og vil ikke være lige så egnet til mere delikate stoffer som silke eller uld.

I alle tilfælde med olie er der få trin man kan gøre, når skaden lige er sket:

  1. Få så meget af fedtet eller olien af tøjet ved brug af klud eller køkkenrulle - pas dog på, at du ikke gnider pletten yderligere ud i tøjet, da dette kan have en forværrende effekt.
  2. Køkkensalt på pletten kan være med til at forebygge skaden og gøre det lettere at fjerne pletten. Drys lidt salt på pletten og fjern det efter et par minutter.

Så hvordan fjerner man olie fra tøj?

En af de mest umiddelbare metoder til at fjerne olie og fedt fra tøj er ved hjælp af opvaskemiddel, hvilket også er typisk at finde i en hvilken som helst husstand.

  1. Gnid en generøs mængde opvaskemiddel på pletten, så det dækker pletten helt. Brug eventuelt en mindre børste eller tandbørste til at komme godt ind i materialet. Lad opvaskemidlet sidde på pletten i mindst en time.
  2. Efter en time (eller mere, gerne 2-3) kan du vaske vaskemidlet ud med varmt vand og eventuelt lade tøjet ligge i blød i varmt eller lunt vand i en times tid.
  3. Vask tøjet i vaskemaskinen på det varmeste program tøjet tåler. Skulle der stadigvæk være et omrids af pletten før du smider det i maskinen, kan du duppe lidt tøjvaskemiddel direkte på den. Lufttør derefter tøjet.
  4. Gentag trinene igen, hvis der stadigvæk kan anes fedt eller olie på tøjet.

Det skal selvfølgelig sige at situationer kan variere meget, og det er desværre ikke altid, at en fedtplet kan fjernes hundrede procent, dog skader det ikke at give det et forsøg, og som tidligere nævnt er ens reaktionstid en af de vigtigste faktorer, så man ikke lader fedtpletten sætte sig til rette i tøjet.