Vi tilbyder gratis forsendelse på alle ordrer over 350 kr!

Hvor producerer Nike sine varer?

Nike er et af de mest verdenskendte producenter af sportstøj, og som store amerikanske firmaer jo har til vane, er det de færreste varer, der faktisk bliver produceret i Amerika selv. Derimod bliver meget af produktionen outsourcet til andre lande, der kan tilbyde billigere arbejdskraft. 

Børnearbejde og dårlige arbejdsforhold

Nikes outsourcing har endt dem ud i problemer gennem tiden, da man begyndte at finde ud af, at firmaet benyttede sig af sweatshops; produktionsfaciliteter hvor medarbejdere arbejder under kummerlige forhold for ringe løn - disse er ofte kendt for at befinde sig i østlige lande som Kina, Indonesien og Taiwan.

Foruden dårlige arbejdsforhold har sweatshops også til vane at benytte sig af børnearbejde. Der gik siden 1970'erne rygter om, at der også befandt sig børnearbejdere på Nike's fabrikker, men det var ikke før 1990'erne efter en rapport om dårlige lønforhold og børnearbejde kom til overfladen i 1991.

Siden da kom Nike i skudzonen og der blev krævet handling fra deres side - og efter en langsom start fra firmaets side begyndte der at ske forandring i løn og arbejdsforhold på fabrikkerne, hvilket Nike siden da har fået værdsættelse for.

Arbejdsforhold i dag

På trods af at være gået i den rigtige retning siden skandalerne i 90'erne har Nike stadigvæk vej at gå i forhold til arbejdsforhold. I de seneste år er Nike blandt andet blevet beskyldt for at have produktionsfaciliteter, der modstrider basale rettigheder for deres medarbejdere. Dette blev bekræftet efter Nike offentliggjorde en stor håndfuld af deres faciliteter i 2005, hvoraf mange af disse rapporterede dårlige arbejdsforhold. På trods af de dårlige forhold fik Nike ros for at være transparente i forhold til placeringen og miljøet af deres fabrikker.

Hvor bliver Nike produceret?

Nike har produktion på tværs af hundredevis af fabrikker spredt rundt omkring verden, der specielt tæller asiatiske lande som Kina, Taiwan, Thailand og Sydkorea, men også lande i Sydamerika, Australien, Europa og Amerika, hvor firmaet selv har hovedsæde. I alt tælles der 36 forskellige lande, hvor der bliver lavet produkter for Nike.

Firmaets enorme mængder af sneakers og andet tøj bliver fremstillet på tværs af 462 forskellige fabrikker der tilsammen huser 1,25 millioner arbejdere - alt dette foruden fabrikanter af selve materialerne, som produkterne er bygget af.

Facts om Nike

Hvem ejer Nike?

Nike blev stiftet i 1964 under navnet Blue Ribbon Sports af Bill Bowerman og Phil Knight. Eftersom Nike den dag i dag er børsnoteret på en offentlig børs er ejerskabet vurderet ud fra de største indehavere af aktier i firmaet, hvilket i skrivende stund er (af privatpersoner) Phil Knight, Mark Parker, Andrew Campion.

Hvad står Nike for?

Firmaet Nike er hverken akronym eller forkortelse for noget, men er i stedet en reference til sejrens gudeninde Nike fra den græske mytologi. På trods af at have tråde til en guds navn kan der stadigvæk være forvirring blandt folk om, hvordan Nike egentlig skal udtales, og dette skal ses bl.a. også mellem de forskellige måder at udtale firmaets navn på tværs af lande, hvor danskere har til vane at udtale det "Najk" frem for Amerikas "Ni-key".