Vi tilbyder gratis forsendelse på alle ordrer over 350 kr!

Hvad er fleece?

Du er med garanti stødt på det i jagten efter et nyt stykke udendørs- eller arbejdstøj, og er gennem tiden blevet en af de mest populære materialer, der også har bevæget sig over i high fashion og streetwear; fleece. Fleece er blandt andet at se i Nike's populære Nike Tech Fleece kollektion eller Patagonia's Synchilla Fleece trøjer.

Fleece er et materiale opkaldt efter fleece-laget, som er ulden fra et får, efter det er blevet klippet af fåret. På trods af at være opkaldt efter ulden fra et får, har fleece typisk været produceret af 100% syntetiske materialer, men er i senere også blevet blandet op med andre organiske materialer som bomuld.

På trods af at være hovedsageligt syntetisk er fleece ofte associeret med at være et ultra blødt materiale, der derudover er meget isolerende og letvægtig, hvilket er grunden til at fleece ofte benyttes i udendørs- og arbejdstøj, men kan også finde i andre produkter som badekåber og støvklude.

Hvad er fleece lavet af?

Fleece er typisk lavet af polyester, som er et syntetisk materiale lavet af små plastiktråde. Hvis du er interesseret i at lære mere om polyester kan du læse vores blogindlæg om det lige her. Som tidligere nævnt kan det ske, at der er inkorporeret yderligere materialer i fleece, så som bomuld eller hamp, som er organiske, og kan introducerer bedre isolation og blødere følelse.

Hvornår blev fleece opfundet?

Fleece kom til verden i løbet af 1970'erne i form af den første version af polyester fleece, som blev opfundet af Malden Mills - et amerikansk firma, der i 2007 blev opkøbt af det bedre kendte firma, Polartec, der er bl.a. er kendt for deres brede udvalg af fleeceprodukter samt andre former for tekstiler.

Siden dets debut i 1970 har fleece været et materiale benyttet af mange populære mærker som Patagonia, Nike og Carhartt foruden tusindevis af andre.

Er fleece bæredygtigt?

Eftersom hovedmaterialet i fleece er polyester eller lignende syntetiske fibre, er fleece altså ikke nemt for naturen at nedbryde, hvilken i nogens øjne kan anses som ikke at være bæredygtigt. Der er i sammenhæng med dette fundet beviser på, at der gennem vask af fleecetrøjer og andet fleece tøj bliver introduceret små plastikfibre i vaskevandet, som derefter havner i naturen.

På den anden side kan fleece anses som bæredygtigt taget i betragtning af, at det er et stærkt og meget slidstærkt materiale, der kan bruges over mange år, hvis man køber det fra kvalitetsmærker. Desuden har mærker som Patagonia sat sig for at fremme bæredygtigheden af fleeceprodukter ved at benytte genbrugte materialer til at fremstille de syntetiske fibre, samt at introducere flere organiske materialer i udvikling af det.

Typiske spørgsmål om fleece

Er fleece varmt?

Ja, fleece er som sagt et materiale, der giver høj isolation, og er derfor også et materiale der bliver brugt hyppigt i udendørstøj så som termo tøj og arbejdstøj.

Er fleece vindtæt?

Nej, en fleecetrøje vil i sig selv ikke være vindtæt, hvilket igen er grunden til, at man i mange tilfælde vil skulle have fleecetrøjer på i kombination med en vindjakke eller lignende, hvis man skulle forvente vindrigt vejr. Dette gælder desuden (eller endda endnu mere) for regn, eftersom fleece oftest ikke tåler vand og andet nedbør.

Er fleece vegansk?

Som tidligere nævnt er hovedparten af fleecetrøjer polyester, hvilket er et syntetisk materiale. Man vil mange tilfælde kunne finde fleeceprodukter uden produkter fra dyr, man skal bare huske at tjekke beskrivelsen af materialet på tøjstykket, eftersom der i nogen tilfælde kan være benyttet et miks af polyester og uld eller andre ikke-veganske materialer.

Opsummering

Med omkring et halvt århundrede på bagen er fleece altså et relativt nyt materiale, som der på trods af dette har manifesteret sig som et af de mest populære valg, når det kommer til både arbejdstøj, sportstøj og udendørstøj - men som også bliver benyttet i tøj fra modehuse som Gucci, Louis Vuitton og Chanel.

Køber du en god kvalitetstrøje af fleece, skal du nok forvente at have en trøje, der rækker det næste årti, hvilket mindsker den overflod af tøj, der ender i naturen og på lossepladser.

Er du på udkig efter en fleecetrøje selv, så har Peached Vintage et af Danmarks fedeste udvalg af fleeceprodukter - tjek det ud lige her.