Vi tilbyder gratis forsendelse på alle ordrer over 350 kr!

Hvad betyder vintage?

Er du også forvirret når alting lige pludselig betegnes som "vintage"? Vi kan godt forstå dig, og derfor har vi skrevet den her artikel, hvor vi går i dybden, med hvad der egentlig menes, når man snakker om vintage tøj.

Hvad er vintage?

Vintage er oprindeligt et ord der benyttes om vine, og er helt specifikt hvilket år en vins druer er blevet plukket. Herfra har ordet vintage spredt sig til alverdens forskellige afskygninger og dækker altså ikke længere kun over vin, men benyttes også i sammenhæng med biler, tøj, spil og meget mere.

En stor fællesnævner for noget der er betegnet som vintage er, at det er af ældre karakter. Her begynder definitionen på vintage dog at kæntre, eftersom der som sådan ikke er nogen fast ramme for hvor gammelt noget skal være, før det er vintage.

Snakker man for eksempel om vintage biler, vil nogen entusiaster klassificere en bil som vintage, hvis den er produceret i årene mellem 1919 og 1930.

Eftersom ordet vintage i skrivende stund er blevet mere og mere hverdagssprog, er betydningen også blevet mere vag, og vil for manges tilfælde betyde "noget gammelt".

Hvad er vintage tøj?

Eftersom der ikke er nogen fastlagt ramme for, hvornår tøj kan betegnes som vintage, og eftersom vintage i og for sig bare betyder "noget ældre", har vi at gøre med en langs tidsperiode, hvori tøj derfra vil kunne klassificeres som vintage. På den ene side vil man have butikker og personer der mener, at vintage tøj består af tøj fra 1970'erne og 1980'erne, mens nyere tolkninger af vintage tøj (ligesom Peached Vintage selv) benytter sig af betegnelsen om secondhand tøj fra 80, 90- og 00'erne og helt op til den dag i dag - her ligges der til gengæld mere fokus på, om tøjet faktisk er blevet produceret for årtier tilbage, eftersom mange finder charme i at beklæde sig i velkendte tøjdele som sweatshirts og hættetrøjer, men som stadigvæk har en historie på bagen.

Altså kommer det stærkt an på konteksten, når man snakker om vintage tøj (og ordet vintage generelt), eftersom man lige så godt kunne sige "noget tøj af ældre karakter". På Peached Vintage har vi fokus på det tidligere nævnte "nyere" vintage, hvor man specielt har med vintage sweatshirts, hoodies og T-shirts at gøre fra 1980'erne og helt op til den dag i dag.

Er man meget opsat på at sætte periodiske rammer for genstande vil man i mange tilfælde også kunne ty til ord som "retro", "antik" eller "klassisk".